Iedereen met gezond verstand weet hoe belangrijk het is om elk dag genoeg groente en fruit te eten. Wil je fit en gezond blijven, dan is het kritisch kijken naar je voedingsgewoonten een belangrijke stap. De welbekende spruitjes mogen in een gezond menu eigenlijk niet ontbreken. Maar waarom niet? Het antwoord is heel simpel: omdat spruitjes supergezond zijn en boordevol belangrijke vitaminen en mineralen zitten. In dit artikel kun je lezen welke cruciale vitamines en mineralen je binnenkrijgt als er spruitjes op je menu staan!

verse spruitjes mineralenSpruitjes zitten boordevol vitamine C

Een van de belangrijkste gezonde ingrediënten van spruitjes is vitamine C. Spruitjes zitten boordevol met deze gezonde vitamine en zijn alleen al om die reden een hele gezonde keuze. In vergelijking met sinaasappels zit er in spruitjes ongeveer drie keer zoveel vitamine C. Dus tel uit je gezondheidswinst! Vitamine C is namelijk cruciaal voor het versterken van je natuurlijke immuunsysteem. Dat geldt zeker in de wintermaanden. Verder heeft vitamine C ook een positieve invloed op het zenuwstelsel, de conditie van je hersenen en op je energielevel.

Spruitjes bevatten diverse B-vitamines

Naast vitamine C zitten spruitjes ook vol met diverse belangrijke B-vitamines. B-vitamines zijn belangrijk voor het in stand houden van je immuunsysteem, maar ook voor een gezond energielevel en het zenuwstelsel. Wil je mentaal sterk blijven, dan zijn B-vitamines, zoals vitamine B1, B3, B6 en B12, absoluut onmisbaar in jouw dieet. Je kan natuurlijk een Vitamine B complex nemen, maar ik ben toch eerder een fan van zoveel mogelijk vitamine B uit je voeding halen!

Vergeet ook deze belangrijke mineralen niet

In spruitjes zitten tal van belangrijke mineralen, zoals foliumzuur, zink, magnesium en kalium. Foliumzuur heeft een gunstig effect op de ontwikkeling en instandhouding van het menselijke zenuwstelsel en is cruciaal voor het gezond blijven van je hersenen. Ook is foliumzuur een nutriënt die belangrijk is als supplement voor zwangere vrouwen. Het foliumzuur is oplosbaar in water, maar tijdens het koken gaat er wel een deel van verloren.

Zink en magnesium zijn als mineralen onmisbaar, omdat ze zorgen voor een betere weerstand, zowel mentaal als fysiek, en een goede nachtrust bevorderen.

Dan is er nog kalium als een van de basismineralen in spruitjes. Een inname van 2000 mg kalium per dag helpt om nare chronische ziektes, zoals hoge bloeddruk, te voorkomen of de situatie aanzienlijk te verbeteren.

Jaja, spruitjes bevatten ook vitamine K!

We kunnen nog wel even doorgaan met alle gezondheidsvoordelen van spruitjes te benoemen, want het zijn er namelijk vele. Een zeer interessant want gezond bestanddeel van spruitje is de ruime hoeveelheid vitamine K in deze groente. Vitamine K, ook wel fylochinon genoemd, is een vetoplosbare vitamine die een belangrijke functie heeft bij het stollen van bloed. Verder speelt deze vitaminevariant, die ingedeel wordt in K1 en K2, een hoofdrol bij de botstofwisseling. In spruitjes zit per 100 gram ongeveer 250 µg vitamine K. Aangezien de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid van deze vitamine 70 µg, zijn spruitjes een perfecte bron om te zorgen voor voldoende vitamine K in je lichaam. Belangrijk is wel om spruitjes zo donker mogelijk te bewaren, omdat licht zorgt voor een afname van het vitamine K-gehalte.